Протезиране горен крайник

При протезирането на горен крайник вида на протезата се определя в зависимост от нивото на ампутация. Тя може да бъде предлакътна, надлакътна а съшо така могат да се протезират и частична ампутация на пръсти и дизартикулация на раменната става.

Основно протезите на горен крайник могат да бъдат козметични или функционални.

При всички видове протези се изработва приемна гилза, има длан и козметична ръкавица, която е с естествения цвят на кожата, имитирайки истинска ръка. Надлакътните протези са снабдени с лакътен механизъм, който замества липсващата лакътна става.

Козметичните протези имитират липсващия крайник, като скриват липсата му. Функцията им е външният вид на човек да изглежда напълно естествен, като от друга страна те са напълно нефункционални, тъй като с тях не може да се извършва каквато и да е физическа дейност. Въпреки това те помагат за социалната адаптация на човек.

Функционалните протези могат да бъдат механични и миоелектрични.

С механичните може да се осъществява захват, като държане на чаша, химикалка или други дребни предмети.
Миоелектричните протези се активират от импулси породени от мускулните съкращения. С тях вече могат да се извършват повече видове активни действия.

Съществуват и така наречените бионични протези, при които всеки пръст от дланта може да се движи самостоятелно, но те са изключително скъпи.

ПРОТЕЗИРАНЕ ГОРЕН КРАЙНИК